
Zodra de kortste dag is geweest in de winter begint de koningin weer met het leggen van eitjes. Dit is de start van de groei van het bijenvolk. Als een bijenvolk groeit betekent dat dat de ruimte in de woning steeds krapper wordt.
Afhankelijk van de weersomstandigheden, eventuele ingrepen van de imker en de sterkte van het volk begint vanaf half april de behuizing krap te worden en begint het zwermseizoen. Maar wat is nou een zwerm?
Op het moment dat het te krap wordt in de woning, dit kan een holle boom zijn maar ook een bijenkorf of bijenkast, zal het volk ervoor zorgen dat er nieuwe koninginnen gekweekt gaan worden. Dit zijn doppen of cellen.
Afhankelijk van de plek op de raat kan de imker bepalen welk soort doppen/cellen het zijn. Redcellen, zwermcellen of wisselcellen.
Zodra de eerste cel afgesloten wordt door het volk zal de koningin vertrekken met een gedeelte van het volk. Opvolging is namelijk veiliggesteld. Met groot rumoer zal de koningin met de groep vertrekken en dit is een drukte van jewelste. Tijdens het scheppen van mijn eerste zwerm vertelde de man die mij belde dat het wel een wervelstorm leek.
De groep, zwerm genoemd, die vertrekt moet nu op zoek naar nieuwe woonruimte en omdat die niet altijd gelijk voor handen is nemen de bijen een honingvoorraad voor 3 dagen mee in hun honingmaag. Deze voorraad spreken ze ook aan om honingraat te bouwen zodra ze wel een nieuwe woonruimte gevonden hebben. Door deze voorraad in hun maag zullen bijen niet snel steken. Een zwerm is dus relatief vriendelijk, je hoeft je geen zorgen te maken. Blijf vooral rustig en een beetje op afstand.
Bijenzwermen zijn tegenwoordig zo goed als ten dode opgeschreven omdat er bijna geen natuurlijke huisvesting meer te vinden is. Holle bomen worden gekapt en alle woningen worden steeds beter gebouwd en geïsoleerd dat er geen kieren en ruimtes meer zijn om een nest te bouwen. Imkers zijn dus heel blij als je ze belt zodra je een zwerm constateert.
De imker zal zijn uiterste best doen om de zwerm te scheppen, ander woord voor vangen. Zodra de imker de zwerm heeft gevangen zal hij de korf of bak waarmee de zwerm gevangen is nog een tijdje dicht bij de plek plaatsen waar de zwerm heeft gezeten. Er zijn namelijk altijd speurbijen op pad om een nieuwe plek te zoeken waar ze kunnen gaan wonen. Deze speurbijen komen terug naar de plek waar de zwerm geland is en door de korf of bak waarmee de zwerm geschept is in de buurt te plaatsen komen deze bijen dus netjes terug bij het volk waar ze bij horen.
In de avond zal de imker de korf of bak afsluiten en meenemen naar de nieuwe standplaats. En zo blijft het bijenvolk in leven en begint de cirkel weer opnieuw.
Bel dus altijd een imker zodra je een zwerm ziet. Ook bij twijfel altijd een imker raadplegen. Heb je een zwerm gezien in de regio Haarlem, Velserbroek, Santpoort of IJmuiden? Bel mij en ik kom de zwerm graag ophalen.
Terug naar Imker Alfabet