Controle 15 april 2019

Verschil in groei van bijenvolken.

Maandag 15 april was het weer goed genoeg om uitgebreid de volken weer eens te controleren. De voorgaande weken was het met regelmaat te koud om de kasten te openen. Ik ben wel regelmatig lang geweest om te kijken hoe het gaat, maar uitgebreid controleren was er niet bij. Het was eindelijk weer eens ruim boven de 15 graden en dan is het voor de bijen prettiger om de kast open te doen. Dit voorkomt dat het broednest te snel afkoelt.

Het is verbazend om te zien hoe de volken verschillen. Beide volken zijn op 6 ramen ingewinterd.

Het linker volk zit al tegen een volle broedbak aan en daarom heb ik een nieuwe broedbak toegevoegd. Tevens staan de kastanjes in de omgeving, en dat zijn er nogal wat, op het punt van bloeien aan dus ook maar een honingkamer geplaatst. Ook de weersvoorpellingen zien er goed uit voor komende weken. Daarom durf ik het wel aan om en een broedkamer en een honingkamer te plaatsen. 

Het rechter volk komt wat langzamer uit de startblokken. De 6 ramen waarmee ze de winter ingingen zijn nu uitgebouwd naar 7 ramen. Echter, van de 7 ramen zitten er 4 vol met broed. Groei van het volk is dus aanstaande. Met een beetje mooi weer en goede dracht kan er over een week of twee wel een bak bij. 

Het derde volk wat ingewinterd is heeft het helaas niet overleefd. Hier heb ik ondertussen wel een nieuw volk voor aangeschaft. Benieuwd wat er gaat komen. We gaan het beleven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.