Hommelnest

Zaterdag 4 mei kreeg ik in de groepsapp van de vereniging een melding van een bijenzwerm in Beverwijk en of iemand tijd had om die zwerm te scheppen. Na aangegeven te hebben dat ik de zwerm wel wilde scheppen gelijk de vraag gesteld of we zeker wisten of het om een zwerm bijen ging. Zoals zo vaak verwarren mensen bijen met wespen of hommels. En helaas kunnen we als imkers niet zo heel veel met hommels of wespen.

De persoon die de melding maakte in de groepsapp stuurde me het adres en telefoonnummer door en ondertussen was ik al in de auto gestapt. Tijdens de rit naar de bestemming kreeg ik een appje dat het om een hommelnest ging. De bewoners hadden een foto gestuurd naar de contactpersoon en toen bleek dus snel dat het niet om bijen ging. Aangezien ik al bijna ter plaatse was toch even aangebeld.

De bewoners waren bezig met het opruimen van de tuin en in een hoek van de tuin hadden ze een kleed liggen. Het kleed lag dubbelgevouwen en tussen de twee lagen van het kleed had zich een hommelnest gevormd. Lekker warm natuurlijk! Gezien de drukte en de grootte van het nest leek het mij dat het niet heel lang meer zou duren voor alle hommels gevlogen zijn. Daarom het advies gegeven om het kleed terug te leggen op de plek waar het lag en te wachten tot het nest helemaal verlaten is en dan het kleed weg te halen. De bewoonster leek dit wel een goed idee te vinden. Ze was niet bang voor de hommels gelukkig.

In eerste instantie leek het dus op een ritje voor niets, maar ben toch blij dat ik deze mensen een beetje voorlichting heb kunnen geven over de hommels en hopelijk laten ze het kleed liggen tot het nest helemaal verlaten is….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *