Wat een dag.. 29 april 2019

29 april 12:15 uur komt er een appje binnen van de bewoners waar een van mijn kasten in de tuin mag staan. “De bijen zijn wel erg druk vandaag, het lijkt wel of het hele volk buiten is….Het is heel erg druk in de tuin en er zijn heel veel bijen boven de taxus”. Oh nee toch niet een zwerm? Dat zou vreemd zijn want ze hebben nog een volledig onaangetaste honingkamer bovenop de 2 broedkamers staan…

Bij aankomst bleek het toch echt om een zwermpje te gaan. Hoog boven in de taxusboom vormde zich een tros bijen. Dus hup! Spullen uit de auto en klaar maken om de zwerm te scheppen. Het scheppen van de zwerm was zo gedaan, maar bij controle van de zwerm of de koningin er bij was bleek die er niet bij te zitten. Terwijl de tak toch echt volledig schoon was. Dat er geen koningin in de groep was bleek 5 minuten later dan ook want de kieps, de mand waar je de zwerm mee vangt/schept, was weer leeg. Alle bijen waren weer gevlogen. Ook voor de kast waar de zwerm uitgekomen zou moeten zijn was geen koningin te vinden. Het volk wat in deze kast zit heb ik gekocht van een andere imker en die heeft de koningin geknipt. Dat wil zeggen dat er een stukje van haar vleugel wordt afgeknipt zodat ze niet kan vliegen. Als ze dan toch probeert te vertrekken met de zwerm zal ze voor de kast neerkomen en kun je haar terugvinden.

Dan de kast zelf maar inspecteren. Na 2 ramen gecontroleerd te hebben kwam ik hare majesteit tegen. Gewoon alsof er niets aan de hand was op een raam met broed en eitjes. Ook trof ik in de kast enkele zwermcellen aan, wat dus aangeeft dat het volk zwermplannen heeft. Het enige wat ik kon bedenken was om dan maar een broedaflegger te maken. Je haalt dan enkele ramen met uitkomende eitjes uit de originele kast en plaatst die in een andere kast. Daar doe je dan vervolgens een heleboel bijen bij die je van raampjes uit de originele kast veegt. Zodoende creƫer je dus een nieuw volk en in de originele kast is het een stuk rustiger geworden waardoor zwermplannen weer wat naar de achtergrond verdwijnen. De plekken waar de ramen met broed hingen heb ik opgevuld met ramen kunstraat zodat de bijen weer kunnen gaan bouwen. Tevens heb ik een vol raam honing uit de broedkamer weggehaald zodat er meer ruimte ontstaat. Na deze handelingen leek het wat rustiger te worden in de omgeving. Gelijk maar even gebruik maken van de situatie en de 2 andere kasten controleren die vlakbij staan.

De eerste kast op de andere locatie begint nu ook goed te groeien maar is nog lang niet zo groot. De tweede kast is wel al groter. Goed in de gaten houden dus. Bij de controle van de laatste kast een verschrikkelijke fout gemaakt.

Een bijenkast bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde bakken. Deze moet je van elkaar afhalen om binnenin te kijken. Je zet dus bakken opzij. Normaliter zet je de bakken op de deksel die je van de kast hebt afgehaald zodat de onderkant toch een soort van dicht is. Dat had ik in dit geval niet gedaan en de bak had ik op de stelling geplaatst waar de kasten op staan. Deze stelling is gewoon een raamwerk van wat balken en dus helemaal open. Tijdens het werken besloot ik om wat raampjes te wisselen van bak naar bak en dus ging ik een raampje uit de bak halen die ik opzij gezet had. Door het uithalen van dat raampje vielen er een heleboel bijen op de grond en die gingen massaal in de aanval op mijn enkels. Ik denk dat ik wel 20 tot 30 steken in mijn enkel kreeg door mijn sokken heen die ik over mijn broek had gedaan. Gevolg: een pijnlijke enkel voor 2 dagen….Weer wat geleerd maar wat een dag zeg…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *