Werkster

Elk volk bestaat bestaat voornamelijk uit werksterbijen. Werksterbijen komen uit bevruchte eitjes en zijn altijd vrouwelijk. Naast werksterbijen zijn er afhankelijk van het seizoen ook darren. En er is altijd 1 koningin.

Een werksterbij doorloopt verschillende stadia in haar leven.

1. Huisbij
De eerste paar dagen zal de werkster niets anders doen dan cellen poetsen en reinigen. Cellen zijn leeggekomen omdat de nectar naar de honingkamer is versleept of de cel is leeggekomen omdat er een nieuwe bij uitgekomen is. Na een paar dagen zal ze zich bezig gaan houden met het voederen van de jonge larven. Dit kan dan pas omdat haar voedersapklieren dan volledig zijn ontwikkeld. Zodra ze dit een paar dagen gedaan heeft gaat ze verse nectar in ontvangst nemen van de haalbijen en dit naar de honingkamers transporteren. Tijdens dit transporteren zal ze enzymen toevoegen aan de nectar. Zodra ze dit gedaan heeft zal ze gaan fungeren als bouwer. Door het zweten van wasplaatjes kunnen ze nieuwe raten bouwen. Tot slot zal ze fungeren als wachtbij bij de entree van de woning.

2. Haalbij
Zodra de bij een dag of 21 oud is zal ze zich buiten de kast gaan begeven en op zoek gaan naar nectar,water, stuifmeel en eventueel propolis. Gemiddeld leeft een bij 6 tot 8 weken en dan sterft ze. In de winter leven ze langer doordat ze dan niet zoveel werken en alleen maar op de wintertros zitten.

Terug naar Imker Alfabet

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *