Zwerm in Heemskerk

Woensdag 22 mei kwam er in de groepsapp een melding binnen van een zwerm in Heemskerk. Er zat een begeleidende foto bij van de zwerm en wat meteen opviel was de locatie van de zwerm, namelijk op de grond… Een zwerm kiest er normaal gesproken voor om in een boom aan een tak te gaan hangen. Wat een zwerm is kun je hier nalezen.

Bij aankomst was er al een imker aanwezig om de zwerm te scheppen. Deze imker was via een ander kanaal benaderd om de zwerm op te halen dus kwam ik voor niets dacht ik op dat moment. Ik besloot even te blijven om misschien even te helpen en toen kwamen we erachter dat er 2 groepen met bijen waren gevormd. Als in beide groepen een koningin zit kun je ze niet samen in 1 kast stoppen. Dit levert namelijk een gevecht tussen de koninginnen op met dodelijk gevolg voor 1 van de 2…. En dat willen we niet.

We besloten dus dat ik een kast bij de tweede groep zou zetten. Ik heb voordat ik de kast plaatste gekeken of ik de koningin zag lopen. Na een paar seconden zag ik haar lopen. Zonder twijfel in deze groep zit een koningin!

Na het plaatsen van de kast liepen ze zo de kast in en na een uurtje wachten waren de meeste bijen binnen. Niet allemaal helaas, want er zijn altijd “zoekbijen” op pad om een nieuwe woonplek te zoeken bij een zwerm. Dus ik heb nog een half uur gewacht en het werd al behoorlijk rustig rondom de kast en helaas moest ik op tijd thuis zijn. Dus de kast afgesloten en naar hun nieuwe locatie gebracht. De zoekbijen die dan nog weg zijn zullen zich dan inbedelen bij een ander volk of helaas sterven.

De andere imker was ondertussen al vertrokken met haar zwerm. 

Hieronder zie je de opname van hoe de bijen de kast inlopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *